In veel woningen die gebouwd zijn voor 1980 ligt een houten constructievloer en vaak is de houten vloer verrot. Deze vloer is onderdeel van de constructie van de woning en de muren dragen erop af. De vloer bestaat uit houten balken waarop planken liggen. Boven op deze vloer ligt de gebruiksvloer of eindvloer. Dit kan tapijt zijn, maar ook laminaat of parket.
Houten constructievloer
De constructievloer vormt de afscheiding tussen de begane grond van de woning en de kruipruimte. In de kruipruimte liggen vaak de leidingen, zoals gasleiding, waterleiding en afvoer. Het kan zo zijn, dat er water in de kruipruimte staat door een hoge grondwaterstand of overvloedige regenval. Ook kan de kruipruimte vochtig zijn door een slechte ventilatie. Vocht in de kruipruimte kan houtrot veroorzaken, zeker in combinatie met warmte en zuurstof. Bij houtrot wordt het hout aangetast door schimmels, die het hout steeds zachter maken. Na verloop van tijd neemt de sterkte van het hout zoveel af, dat de vloer kan bezwijken.
Controleren van de vloer
Heb je een houten vloer, dan kan de houten vloer verrot zijn. Het is daarom verstandig om de staat vIs an de vloer te inspecteren. Kruip hiervoor de kruipruimte in en druk op het hout. Voelt dit sponsachtig en flexibel aan, dan is de kans groot dat de balken en of planken zijn aangetast. Om te voorkomen dat je op termijn door de vloer zakt, is het noodzaak om actie te ondernemen. Dit kan op twee manieren:
1) balken en planken vervangen
2) vloer volledig verwijderen
1) Balken en planken vervangen
Heb je in een enkele balk houtrot ontdekt, dan kun je ervoor kiezen om deze balk te vervangen. Zaag hiervoor de balk aan beide kanten door. Haal de restanten van de balk volledig weg. Plaats vervolgens de nieuwe balk op dezelfde plaats als de oude om te zorgen dat de constructie stabiel blijft. Veranker de balk aan de muur en de fundering en verwijder als laatste de ondersteuning.
Het vervangen van een of meerdere balken is alleen mogelijk als niet de gehele vloer is aangetast. Houd er ook rekening mee, dat op termijn ook andere balken vervangen moeten worden.
2) Vloer volledig verwijderen
Zijn er meerdere balken rot en wil je voor altijd van het probleem af zijn? Verwijder dan de vloer volledig en stort de kruipruimte vol met schuimbeton. Dit heeft meerdere voordelen en in ieder geval hoef je niet meer bang te zijn dat de vloer gaat rotten. Schuimbeton is onderhoudsvrij, niet gevoelig voor schimmel, kan niet rotten en is ook bestand tegen ongedierte als knagende ratten en muizen. Daarnaast heeft schuimbeton goede isolerende eigenschappen en is het heel geschikt om te combineren met vloerverwarming.
Isolatie met schuimbeton
In schuimbeton zitten kleine luchtbelletjes opgesloten. In deze luchtbelletjes zit lucht opgesloten waardoor er sprake is van stilstaande lucht. Deze lucht houdt de warmte vast en kan deze niet uitwisselen met de omgeving. De warmte blijft behouden en lekt de kruipruimte niet in. Dit zorgt voor de isolerende werking van schuimbeton.
Schuimbeton en vloerverwarming
Door het schuimbeton te combineren met vloerverwarming heb je direct voordeel van de isolatie in de kruipruimte. De warmte die via de vloerverwarming in de kamer komt, straalt gelijkmatig uit in de kamer. Het is overal even warm en je hebt niet langer last van koude plekken. Wat je wel hebt bij radiatoren: hoe verder je van de radiator af zit, hoe minder warmte je voelt.
Naast een betere warmteverdeling in de kamer, heeft isolatie van de kruipruimte met schuimbeton nog een ander voordeel. Isoleren betekent warmte vasthouden en warmte vasthouden betekent minder energieverbruik. Door de isolatie van de kruipruimte realiseer je een besparing op de energiekosten.
Afwerking vloerverwarming
Op de vloerverwarming komt een afwerkvloer, zoals een sneldrogende cementdekvloer. Na het egaliseren van de dekvloer, kan de vloer van je keuze aangebracht worden. Plavuizen, laminaat, pvc of een gietvloer? Het kan allemaal. Strak of modern, industrieel of tijdloos, je kunt elke vloer kiezen die je maar wil, behalve een massief houten vloer. Dit gaat niet samen met vloerverwarming.
Besparen op kosten schuimbetonvloer
Misschien komt de vraag bij je op of een dergelijke operatie – houten vloer verrot, houten vloer slopen, schuimbeton storten, vloerverwarming aanbrengen, dekvloer storten en de gebruiksvloer aanbrengen, niet buitengewoon kostbaar is. Het antwoord is betrekkelijk eenvoudig: dat hangt er helemaal van af hoeveel je zelf wil doen. Woodstock Vloeren biedt je de mogelijkheid om te helpen bij het maken van schuimbeton. Het schuimbeton zelf kun je niet zelf maken, maar je kunt wel helpen bij de voorbereidingen en bij het verwijderen van de bestaande houten vloer.
Klinkt dit als een interessante oplossing voor jou? Bij Woodstock Vloeren staan onze vakmensen voor je klaar om je te helpen bij het maken van een keuze voor een nieuwe vloer, inclusief vloerisolatie met schuimbeton en vloerverwarming. Maak direct een afspraak voor een bezoek aan de showroom of vraag nu een gratis offerte aan.
Comments are closed