met een rei het schuimbeton vlak afwerken zodat een mooi egaal geheel ontstaat

Kruipruimte isoleren voor warme voeten en een besparing op de energiekosten.

 

Heb jij vaak last van koude voeten en zit je liever met je voeten op de bank dan dat je ze op de grond laat staan? Grote kans dat de kruipruimte onder jouw woning dan niet geïsoleerd is. Waarschijnlijk heb je dan ook last van tocht over de vloer en voelt de vloer zelf ook koud aan. Deze problemen zijn nog erger, als de kruipruimte vochtig is. Vocht uit de bodem trekt via de kruipruimte omhoog, waardoor de vloer koud aanvoelt. De kamer blijft koud en kil aanvoelen, ook als je de verwarming wat hoger zet. De kruipruimte isoleren biedt dan de oplossing! Voordat we hier verder op ingaan, eerst een korte uitleg over wat een kruipruimte is en waar deze voor dient.

 

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is de ruimte onder de vloer waar je doorheen kunt kruipen. In Nederland varieert de hoogte van 15 of 20 cm tot wel 80 cm of meer. De kruipruimte is dus niet bij alle woningen even hoog. In de kruipruimte bevinden zich vaak de leidingen voor gas, water, elektra en afvoer. Ook dient de kruipruimte als buffer tussen het vocht in de bodem en de onderzijde van de vloer in de woning. Woon je in een gebied met een hoge grondwaterstand, dan kan zelfs het grootste deel van het jaar of gedurende het hele jaar water in de kruipruimte staan.

 

Nadelen van een natte of vochtige kruipruimte

Een natte of vochtige kruipruimte heeft verschillende nadelen, naast een koude vloer zoals hierboven al gezegd is. Andere nadelen zijn:

  1. Houtrot
  2. Schimmelvorming
  3. Ongedierte
  4. Hogere energiekosten

 

1.     Houtrot

Door langdurige inwerking van vocht, kunnen de houten balken van de vloer en de vloerplanken gaan rotten. Als dit proces niet gestopt wordt, kunnen de balken doorrotten en kan de vloer inzakken.

2.     Schimmelvorming

Een vochtige kruipruimte is een ideaal klimaat voor schimmels. Deze kunnen in de muren trekken maar zitten ook in de binnenlucht. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen voor mensen die last hebben van luchtwegaandoeningen, reuma en allergieën.

3.     Ongedierte

Naast schimmels voelt ook ongedierte zich erg prettig in een vochtige omgeving. Denk hierbij aan ratten, muizen en zilvervisjes. Ratten en muizen knagen graag en ze knagen ook aan elektriciteitskabels. In een slecht scenario, kan hierdoor zelfs brand ontstaan. Zilvervisjes zelf zijn niet direct schadelijk maar kunnen wel via hun pootjes bacteriën en schimmels verspreiden.

4.     Hogere energiekosten

Het vele vocht zorgt voor een koud en onaangenaam binnenklimaat. Zelfs als de thermostaat op 20 0C staat, voelt het niet aangenaam. Veel warmte gaat via de niet geïsoleerde vloer de kruipruimte in. Door dit warmteverlies stook je harder om je huis warm te houden waardoor je energiekosten omhooggaan.

Isolatie van de kruipruimte: de oplossing

Wil je af van de koude vloer? Isoleer dan je kruipruimte. Bij een droge kruipruimte heb je de keuze uit diverse isolatie-oplossingen.

Minerale wol, ook wel glaswol of steenwol genoemd, kun je tussen de houten balken aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Dit materiaal is flexibel waardoor het makkelijker in de kruipruimte te krijgen is dan isolatie plaatmateriaal. Zelf aanbrengen is mogelijk als de kruipruimte hoog genoeg is. Is de kruipruimte te laag? Dan kun je overwegen om deze uit te laten diepen. Met behulp van een flexibele buis wordt zand en eventueel aanwezig puin opgezogen. Je zou het kunnen vergelijken met een hele grote stofzuiger.

Naast minerale wol kun je ook isoleren met platen EPS, XPS of PIR. Deze platen zijn alleen goed te verwerken in de kruipruimte als de toegang tot de kruipruimte voldoende groot is. Een beetje plaat heeft als snel een afmeting van 200 bij 100 cm of 240 bij 120 cm. Een kruipluik is vaak smaller dan de afmeting van een isolatieplaat.

Isoleren vochtige kruipruimte

Een hele effectieve manier om van een vochtige kruipruimte af te komen, is door deze te vullen met schuimbeton. Schuimbeton houdt het vocht tegen en is bestand tegen schimmels, rot en ongedierte. Eenmaal gevuld met schuimbeton, is de kruipruimte uitstekend geïsoleerd en heeft u er geen omkijken meer naar.

Een andere manier om een vochtige kruipruimte te isoleren is door EPS-parels of -chips in de kruipruimte te spuiten. De EPS blijft op het water drijven en vormen zo een afsluitende laag. Het vocht kan niet langer condenseren en de onderzijde van de vloer blijft droog. Nadeel van deze manier van isoleren is wel, dat vocht in de kruipruimte blijft staan. Dit kan schadelijk zijn voor de fundering.

Op de foto is een kruipruimte te zien die gevuld is met schuimbeton. De vloer is volledig verwijderd. Tegen de muren is plasticfolie geplakt zodat het schuimbeton, dat dun vloeibaar is bij het aanbrengen, niet weg kan lopen. Op de muren zijn strepen zichtbaar. Dit is de tape waarmee de folie is vastgeplakt. Het schuimbeton is vers gestort en glimt nog van het vocht.

Een kruipruimte isoleren met schuimbeton zodat de vloer niet langer koud en vochtig is.

Voordelen van kruipruimte-isolatie

De voordelen van kruipruimte-isolatie zijn voor een natte en droge kruipruimte hetzelfde. We zetten ze voor je op een rijtje:

– De vloer is warm

– Geen tocht meer over de vloer

– Het binnenklimaat is aangenamer

– De energiekosten zijn lager.

 

Reden genoeg dus om te kiezen voor kruipruimte-isolatie.

 

Woodstock Vloeren begrijpt dat het lastig is om te bepalen wat in jouw situatie een goede keuze is als het gaat om het isoleren van de kruipruimte. Volstorten met schuimbeton, vloerisolatie aanbrengen of de kruipruimte volblazen met parels of chips? Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om die reden bieden wij een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan. We inventariseren dan je wensen en kijken naar de mogelijkheden en houden rekening met je budget. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Categories:

Comments are closed