Verduurzamen woning
Het verduurzamen van een woning is een goede manier om de energierekening te verlagen. Daarnaast krijgt de woning een beter binnenklimaat wat het wonen aangenamer maakt. In dit blog bespreken we vier maatregelen waarmee je een woning kunt verduurzamen.
- Isolatie
- Verwarmen
- Zonnepanelen
- Overige maatregelen
1. Isolatie:
Isolatie zorgt ervoor dat de warmte die in de woning zit, in de woning blijft en niet naar buiten ontsnapt. Als we kijken naar de onderdelen van een woning dan is het warmteverlies als volgt:
Dak +/- 30%
Gevel +/- 25 %
Ramen +/- 20 %
Vloer +/- 15%
Koudebruggen +/- 10%
Deze percentages zijn gemiddelden. Per woning kunnen ze anders zijn, afhankelijk van hoe en wanneer de woning gebouwd is.
Dakisolatie
Via het dak ontsnapt er dus veel warmte. Het is wel goed om te bedenken dat als de verdieping of zolder waarop het dak rust niet verwarmd is, minder warmte kan ontsnappen omdat er minder warmte aanwezig is. Ook zijn slaapkamers vaak minder warm dan een woonkamer, dus ook daar is de hoeveelheid warmte die verloren gaat, kleiner. Wil je voorkomen dat warmte uit het huis naar boven trekt en via het dak verdwijnt, dan is het verstandiger om te zorgen dat deuren zoveel mogelijk gesloten blijven.
Dakisolatie is vrij eenvoudig aan de binnenkant van de woning tegen de (schuine) kap aan te brengen. Materialen die hiervoor geschikt zijn, zijn onder andere glaswol, steenwol, PUR en EPS. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van de gewenste isolerende werking, beschikbare budget en wie de werkzaamheden uit gaat voeren.
Gevel- of spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie kan toegepast worden bij woningen die voorzien zijn van een spouw. Woningen gebouwd voor 1920 hebben geen spouwmuur. Een woning die gebouwd is tussen 1920 en 1975 heeft vaak wel een spouwmuur, maar deze is dan niet voorzien van isolatie. Vanaf 1976 zijn nieuwbouwhuizen meestal voorzien van een spouwmuur met isolatie. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw werd spouwmuurisolatie verplicht. Al heeft een woning spouwmuurisolatie dan kan deze isolatie uitgezakt zijn of vergaan. Overweeg je om de spouw van je woning te isoleren, zoek dan een isolatiespecialist.
Glasisolatie
Via de ramen van een woning treedt veel warmteverlies op, ook als de ramen dicht zijn. Toepassen van A++ glas of Triple A glas zorgt ervoor dat de warmte veel beter vastgehouden wordt. Wil je je woning maximaal isoleren, dan zijn er ook speciale kozijnen en deuren die goed isoleren. In combinatie met triple A glas, haal je een optimale isolatie.
Vloerisolatie
Via de vloer lekt veel warmte naar de kruipruimte. Daarnaast trekt vocht vanuit de kruipruimte naar boven, wat resulteert in een vochtig binnenklimaat en koude voeten. Het aanbrengen van isolatie tegen de onderkant van de vloer in de kruipruimte, verhelpt dit probleem grotendeels. Wil je de vloer optimaal isoleren, dan is het slim om de kruipruimte te isoleren als vloerisolatie met vloerverwarming.
Koudebruggen
Koudebruggen zijn plaatsen in de woning zijn vaak plaatsen waar verschillende materialen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld de aansluiting van het dak op de muur, de aansluiting van een kozijn op de muur of waar een wand op de vloer aansluit. Als een dergelijke aansluiting niet goed is, dan kan de warmte makkelijk ontsnappen en in de winter kan de kou makkelijk de woning inkomen. Daarnaast kunnen koudebruggen tot vochtproblemen leiden, doordat de warme lucht van binnen in contact komt met koude oppervlakken, waarna het vocht uit de warme lucht condenseert. Dit kan vochtproblemen en schimmelgroei tot gevolg hebben.
2. Verwarmen
Om je woning te verduurzamen, kun je ook kijken naar de manier van verwarmen. Tot een aantal jaren terug werden vrijwel alle woningen voorzien van een cv-ketel. Deze ketels werken op gas en bij de verbranding van gas komt CO2 vrij. De duurzaamste oplossing is dan het toepassen van een warmtepomp. Deze vervangt de cv-ketel en gebruikt lucht, water of bodemwarmte voor de verwarming van de woning. Nadeel van een warmtepomp is dat deze een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit verbruikt.
Is een warmtepomp een stap te ver, dan zijn er ook hybride warmtepompen. Deze gebruiken ook lucht- water- of bodemwarmte, maar de cv-ketel kan bijspringen op koude dagen.
3. Zonnepanelen:
Met zonnepanelen kun je zelf op een duurzame manier stroom opwekken. Zeker als je ook een warmtepomp hebt of overweegt aan te schaffen, zijn zonnepanelen bijna een must. De stroom die de panelen opwekken, kan direct gebruikt worden door de warmtepomp.
4. Overige maatregelen:
Naast grote maatregelen als isolatie, het aanpassen van de manier van verwarmen van de woning en het plaatsen van zonnepanelen, zijn er nog diverse kleinere, minder kostbare maatregelen om je woning te verduurzamen.
Denk hierbij aan maatregelen om water te besparen door middel van een waterbesparende douchekop, gebruik van een douchewekker, waterbesparende kranen en toilet.
Ook het vervangen van gloeilampen en halogeenverlichting door energiezuinige ledverlichting draagt bij aan het verminderen van het energiegebruik.
Het toepassen van een slimme thermostaat die in de avond automatisch naar een lagere temperatuur gaat, zodat de verwarming niet voluit blijft branden tot bedtijd is een goede manier om je woning te verduurzamen.
Comments are closed