Aanleg vloerverwarming in een woning

Voordelen van vloerverwarming voor je woning

Vloerverwarming wordt steeds populairder in woningen en is een comfortabele manier van verwarmen. Daarnaast heeft het diverse voordelen voor zowel de woning als voor je interieur. Ben je weinig bekend met vloerverwarming, dan laten we je in dit artikel kennismaken met de diverse voordelen en leggen we uit waarom het een goede keuze kan zijn voor jouw woning.

 

Gelijkmatige warmteverdeling

Vloerverwarming geeft een gelijkmatige verdeling van de warmte door de ruimte. De buizen of draden liggen door de gehele vloer en stralen op alle plekken evenveel warmte uit. Op elke plek in de kamer is het even warm. Dit in tegenstelling tot de ouderwetse radiatoren. Die stralen ter plekke warmte uit waarna de warmte zich langzaam moet mengen met de koudere lucht in de kamer. Dit betekent dat hoe verder je van de radiator afzit, hoe kouder het aan kan voelen. Terwijl het juist te warm kan zijn, als je vlak naast de radiator zit. Bij vloerverwarming heb je dit probleem niet.

 

Gezonder binnenklimaat

Radiatoren trekken stof aan en dat hoopt zich op. Het verspreidt zich ook weer, samen met allergenen. Voor mensen met luchtwegaandoeningen kan dit schadelijk zijn. Ook voor mensen die astma hebben of allergieën, is dit belastend. Door vloerverwarming ontstaat juist een natuurlijke luchtcirculatie die bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. De luchtkwaliteit is beter en stofophoping is minder.

Aanleg vloerverwarming

Met vloerverwarming zijn radiatoren niet langer nodig in de ruimte.

 

Ruimtebesparing

Als je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming, heb je geen radiatoren meer nodig wat een besparing van ruimte is. De muren van de kamer zijn dan vrij voor het plaatsen van een kast of het ophangen van een schilderij. Vaak zijn radiatoren ontsierend en hangen ze in de weg. Met een aftimmering of radiatorombouw zijn ze wel aan het zicht te onttrekken, maar mooi wordt het nooit. Een designradiator is misschien wel mooier om te zien, alleen hangt daar ook een fors prijskaartje aan. Vloerverwarming geeft je alle ruimte om je interieur helemaal naar jouw hand te zetten.

 

Vloerverwarming is onderhoudsarm

Een goed aangelegd vloerverwarmingssysteem is onderhoudsarm. In de vloer heeft het geen last van de inwerking van stof en vuil waardoor het systeem wel 30 jaar of langer mee kan gaan. Daar waar een radiator nog wel eens ontlucht moet worden, vraagt vloerverwarming nauwelijks onderhoud. Dit is echter ook afhankelijk van het type vloerverwarming.

 

Besparing op energieverbruik

Een vloerverwarmingssysteem is heel efficiënt in het verbruik van energie. Het water dat door de buizen stroomt, is veel minder warm dan het water dat door radiatoren stroomt. Een minder hoge temperatuur betekent ook dat er minder energie nodig is om het water te verwarmen. Minder energie betekent een lager energieverbruik en daarmee een besparing op de energiekosten.

 

Toepasbaar in elk interieur

Daar waar een radiator nog wel eens in de weg kan hangen, is vloerverwarming onzichtbaar verwerkt in de vloer. Bij het inrichten van de ruimte hoeft daarom geen rekening te worden gehouden met de plaats van een radiator. Ook is het toepasbaar bij vrijwel alle soorten vloeren zoals plavuizen, parket en laminaat. Heb je liever een strakke, gladde vloer dan is een cementgebonden gietvloer of een PU- of epoxy gietvloer ook heel geschikt om toe te passen. Zo kun je je woning optimaal verwarmen en ook nog van een vloer voorzien die bij je past.

Vloerverwarming en warmtepomp

Het laatste grote voordeel van vloerverwarming is dat het heel goed te combineren is met een warmtepomp. Daarmee sluit het perfect aan bij de huidige trend om woningen te verduurzamen. Zoals gezegd werkt vloerverwarming op lage temperaturen en dat maakt het ideaal om te combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron – lucht, water of aarde en staat die warmte binnen in huis weer af. Voor een goede werking heeft een warmtepomp wel stroom nodig – die opgewekt kan worden door zonnepanelen. Op deze manier kun je je woning verduurzamen en duurzaam verwarmen.

Het installeren van vloerverwarming is dus om meerdere redenen een goede keuze. Alleen, wat is verstandig en wat is een goede keuze? Het is zaak om je vooraf goed te laten informeren over de kosten van vloerverwarming en advies te vragen. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming en de vraag welk type of soort de beste oplossing is voor jouw woning, kan een installateur voor jou beantwoorden.

Woodstock Vloeren is specialist in het aanleggen van vloerverwarming. Of het nu gaat om het vervangen van een bestaande houten vloer, isoleren van de kruipruimte, of als onderdeel van een compleet renovatieproject, ze hebben uitgebreide ervaring op dit gebied. Vloerverwarming biedt diverse voordelen voor je huis. Het is daarom een verstandige keuze voor iedereen die op zoek is naar een efficiënt verwarmingssysteem.

Meer weten? Neem contact op met Woodstock Vloeren

Categories:

Tags:

Comments are closed